3. december 2013

Årets danske forskningsresultat kommer fra Nano-Science Center

Med en metode til at gøre brintbiler billigere har KU-kemikeren Matthias Arenz netop vundet prisen ”Årets Danske Forskningsresultat”. Prisen uddeles af det videnskabsorienterede webmedie Videnskab.DK.

Matthias Arenz i laboratoriet på Kemisk Institut, Københavns Universitet

Flere end 3.000 af Videnskab.dk’s læsere har stemt på ti nominerede forskningsresultater, som Videnskab.dk valgte blandt 56 projekter indstillet af Videnskab-læsere og forskningsinstitutioner i Danmark.

Værdifuld æresbevisning trods ingen penge

Ifølge Videnskab.dk vandt Matthias Arenz med 16 procent af de afgivne stemmer i et felt, der var ualmindeligt tæt. Prisen består kun af æren, men tidligere vindere beretter, at også æren kan vise sig at være værdifuld for et forskningsresultats videre færd.

En tidligere vinder har udnyttet opmærksomheden til at få ekstra skub på en kommercialisering af vinderprojektet, mens en anden oplevede, at opdagelsen fik lettere ved at trænge igennem til brugere. Læs mere om det her: 

Matthias Arenz er lektor i kemi ved Københavns Universitet. Han er vinder den ærefulde pris, fordi han har vist, hvordan man kan bygge brændselsceller, der producerer lige så meget strøm som de gængse, selv om de indeholder markant mindre af det kostbare og sjældne ædelmetal platin. Opdagelsen blev offentliggjort i tidskriftet Nature Materials i juli 2013 Læs mere her: 

Brændselsceller kører på brint, producerer el og deres udstødning er det rene vand. Derfor burde de erstatte forbrændingsmotoren i vores biler. Både for klimaets skyld, og for miljøets. Men også for økonomiens skyld. En brændselscellemotor udnytter brændstoffet langt bedre end de benzin- og dieselmotorer der i dag findes i biler, busser og lastvogne.

Desværre har brændselsceller et problem. De virker kun, hvis de indeholder ædelmetallet platin, der er både sjældnere og mere kostbart end guld. Det har været en betydelig barriere for udvikling af de energibesparende og klimavenlige brændselsceller til køretøjer.

Arenz’ resultat er det første skridt mod en verden, hvor brintdrevne biler har erstattet de nuværende benzinslugere.

Videnskab.dk har uddelt prisen hvert år siden 2008. Det er anden gang en KU kemiker er nomineret men første gang Nano-Science Center, Kemisk Institut på Københavns Universitet har en vinder af prisen.