18. januar 2011

Bud på nanokrokodillenæb vinder posterpris

Den videnskabelige poster var flot, og forslaget til en ny måde at skabe kontakt til molekylære ledninger er god. Derfor vandt den kemistuderende Titoo Jain en "Best poster award" ved the 5th international meeting on molecular electronics (ElecMol'10) i Grenoble, Frankrig.

Jain, der er Ph.d. studerende ved Nano-Science Center under Kemisk Institut, havde visualiseret en metode til at få guldkrystaller til, så at sige på eget initiativ, at vokse ud fra molekyler, der kan fungere som ledninger i fremtidens molekylære elektronik. Det er en af kerneopgaverne i EU-projektet SINGLE, som Jains forskning ligger under.

Hvis metoden lykkes, vil det gøre det meget nemmere at måle på molekylærelektroniske komponenter. Noget af det sværeste inden for molekylærelektronik er, at sætte "krokodillenæb" på de meget små ledninger, lodninger, transistorer og modstande, når man skal undersøge, om de rent faktisk virker. Men der er et stykke vej endnu.

"Jeg har fået guldet til at gro ud fra et "kedeligt" molekyle. Altså et der ikke kan fungere som komponent. Næste skridt bliver at få metoden til at fungere med et rigtigt molekylært apparat", forklarer Titoo Jain.

Desværre er det ikke nogen banal opgave at gå til en anden type molekyler. Jains metode virkede i en vandig opløsning, og molekylærledningerne er sjældent vandopløselige. Men Titoo har en idé.

"Jeg kan pakke mit aktive molekyle ind i sukkerstoffet cyklodextrin. Det er vandafvisende inden i og hydrofilt udenpå. På den måde får jeg både beskyttet mit aktive molekyle fra omgivelserne og samtidig bragt det i vandig opløsning", siger Jain.

Titoo Jains posterpris var sponsoreret af tidsskriftet New Journal of Chemistry.