04. maj 2009

Ny metode kan bane vejen for molekylær elektronik

Forskere ved Nano-Science Center har udviklet en ny metode til at måle på enkelte molekyler. Metoden kan bruges til at konstruere elektroniske komponenter baseret på enkelte molekyler.

Den nye metode, som bliver highlightet i dag i tidsskriftet ACS Nano, gør det nemmere for forskerne, at arbejde med de enkelte molekyler, fordi de nu kan det sætte et enkelt molekyle ind imellem to guldstave.

Skitse af princippet bag fremstillingen af nanoelektroniske systemer

- Det er ikke muligt at se et molekyle gennem vores mikroskoper og derfor har det været meget svært at arbejde kontrolleret med dem. Med vores nye metode, hvor vi har groet guldstave som holder på molekylet, er vi rykket fra at arbejde med elementer på 1-2 nanometer til at arbejde på mikrometer længdeskalaen, og det gør det muligt at arbejde langt mere kontrolleret og målrettet, siger Kasper Moth-Poulsen, post doc ved Nano-Science Center.

Perspektiverne ved at kunne lave elektroniske komponenter baseret på enkelt molekyler er store i forbindelse med udvikling af ny medicin og molekylære computere.

Link til artiklen i ACS Nano: http://pubs.acs.org/doi/pdf/10.1021/nn900066w
Link til omtale i ACS Nano: http://pubs.acs.org/doi/pdf/10.1021/nn900316d

Hvis du ikke har adgang til ACS fra din arbejdsplads eller lignende, kan artiklen hentes gratis gennem nedenstående link. Du skal være logget ind med dit ACS ID, før artiklen bliver tilgængelig.
http://pubs.acs.org/articlesonrequest/AOR-TUZie8g6pgZnjtKsRKKV