08. december 2008

34 mio. til satsning på nano-samarbejde

Nanoteknologimiljøerne i Øresundsregionen og Vestsverige bliver mærkbart styrket med en bevilling på 34 mio. kr. Det er den største satsning Øresundsregionen nogensinde har fået.

Det er EUs fond for regionale udvikling – Interreg IV – der sammen med universiteterne og regionerne har afsat 34 mio. kr. millioner kroner til et nyt projekt der skal bygge bro mellem universiteternes forskning indenfor nanoteknologi og erhvervslivet.

– Vi glæder os til at føre samarbejdet ud i livet og forventer at få endnu flere spændende samarbejder med relevante virksomheder både i Danmark og Sverige, siger Thomas Bjørnholm, leder af Nano-Science Center ved Københavns Universitet og projektpartner.

Projektparter er universiteterne, regionerne på begge sider af sundet og Imego Institutet i Göteborg. I en international sammenligning er dette konsortium allerede en af de fem stærkeste klynger indenfor nanoteknologisk forskning i EU.

– Dette nye samarbejde løfter vores konkurrenceevne og fører os virkelig til en plads i den absolutte elite. Når så stærke aktører går sammen, kan vi udnytte det enorme potentiale for kommercialisering af nanoteknologi, der er i denne del af Europa, siger Daniel Kronmann, projektleder på Øresundsuniversitetet, der er en central aktør i samarbejdet.

Nanoteknologi er studiet og manipulationen af materie på atomart niveau, og dermed muligheden for at designe specifikke egenskaber og funktionalitet. Områderne for anvendelse er mange og indenfor helt forskellige brancher; eksempel på innovationer er stærkere materialer, nye medicinske hjælpemidler og mere miljømæssig produktion.

Øresundsuniversitetet er et samarbejde mellem 12 svenske og danske universiteter og högskolor i Öresundsregionen, med formålet at fremme forskning, uddannelse og kontakter med det omgivende samfund.

Kontaktinformation:
Prof. Thomas Bjørnholm, Centerleder Nano-Science Center, Københavns Universitet, tfn: +45 35 32 18 35
Bengt Streijffert, direktør, Øresundsuniversitetet, tfn: +46 733 86 17 74
Daniel Kronmann, projektleder, Øresundsuniversitetet, tfn: +46 734 34 03 34