3. marts 2009

Studenterbroen i gang igen

Foredrag på Københavns Åbne Gymnasium







Gulerødder og kvantemekanik

Nano-studerende Jakob Meyer besøgte den 26. februar Københavns åbne Gymnasium med brobygningsprojektet Studenterbroen. Han holdt foredrag for et Fysik B valghold om, hvorfor gulerødder er gule. Med foredraget "Den kvantemekaniske gulerod" viser Jakob, hvordan en nanoscience-studerende kan forklare hverdagsfænomener ved at bruge  sit store kendskab til både fysik, kemi og biologi.

- Eleverne var engagerede og spørgelystne. De fik nogle aha-oplevelser undervejs og var også interesserede i at vide, hvor jeg ser mig selv om 4 år. Jeg synes, det er sjovt at formidle min viden og jeg glæder mig til at komme ud på et andet gymnasium med mit foredrag, siger Jakob.

Pensum i gymnasium

Jakob Meyer på Københavns Åbne Gymnasium

Nanoscience-studerende Jakob Meyer på Københavns Åbne Gymnasium















Jakobs foredrag viser nanosicence tværfaglige aspekter og det dækker flere emner,  som er pensum i gymnasieundervisningen. For at svare på spørgsmålet: "Hvorfor er gulerødder gule?" skal du have et grundlæggende kendskab til både kemi, biologi og fysik. Det er farvestoffet beta-caroten, der giver gulerødderne deres farve. Farvestoffet er et forstadie til vitamin A og for at karakterisere selve molekylet, skal du tage kemien til hjælp. Beta-caroten indgår også som en vigtig del af planternes fotosyntese.

Jakobs foredrag dækker elementer af fysikpensum fx:

  • Lys og farver
  • Farvespektrum
  • Komplementærfarver
  • Bohrs atommodel


Jakob læser nanosciene på 4 år og er mest fascineret af nanofysik. Hans drømmescenarie er at bruge sin uddannelse til at starte en innovativ nanoteknologisk virksomhed.

Læs mere om Jakobs foredrag

Nanoscience-studerende Rune fortæller om "Verdens mindste nano-tyverialarm" og hans foredrag inddrager også både biologi, fysik og kemi. Læs mere om Runes foredrag

Læs mere om Studenterbroen