29. januar 2014

The Torkil Holm Prize 2014 til talentfuld nanoforsker

PRISOVERRÆKKELSE

33-årige Gemma Solomon fra Nano-Science Center, KU, er blevet tildelt the Torkil Holm Prize 2014 for sin forskning inden for elektronik på molekyleniveau.

Gemma Solomon

Prisuddelingen fandt sted i forbindelse med det internationale Torkil Holm Symposium, der arrangeres af Akademiet for de Tekniske Videnskaber (ATV) den 24. og 25. januar 2014.

Ekstraordinære bidrag til molekylær elektronik

Prisen er på 50.000 kroner og uddeles hvert andet år til en yngre forsker, der har markeret sig inden for den kemiske forskning, og som har potentiale til yderligere udvikling. I begrundelsen for prisuddelingen fremhæves Gemma Solomons ekstraordinære bidrag til nanoforskningen inden for forståelsen af molekylær elektronik.

Elektriske komponenter på molekyle-niveau

Molekylær elektronik er en gren af nanoforskningen, hvor man forsøger at finde molekyler, der fungerer som elektriske komponenter, når der sendes strøm igennem dem. Gemma Solomon har sammen med sit forskerteam opnået spændende resultater ved at anvende såkaldt destruktiv kvante-interferens, hvor man ”slukker” for strømmen ved hjælp af enkelte molekyler. Målet er at anvende kemi til at finde frem til de molekyler, som kan lede strøm uden at skabe varme og måske endda nedkøle et system.

Australsk/dansk supertalent

Gemma Solomon er født i Perth i Australien og er nu bosiddende i Danmark, hvor hun til dagligt arbejder på KU’s Nano-Science Center under Kemisk Institut. Hun er blandt andet blevet udvalgt til Sapere Aude-programmet, der er Det Frie Forskningsråds karriereprogram for de dygtigste forskere.

Emner