25. maj 2007

Nanoslim - fremtidens slankemiddel?

 

 

 

 

 

 

Af Nicolás Bertram

World Health Organisation betegner i dag fedme som en støt voksende epidemi. Og interessen for at bekæmpe den er derfor stigende. Jeppe Holm, fysiker tilknyttet Eksperimentel Nanofysik, Nano-Science Center, har med sit produkt "Nanoslim" bidraget med en mulig løsning og har testet dets potentiale i Venture Cup - konkurrencen.

I øjeblikket deltager Jeppe Holm, fysiker tilknyttet Eksperimentel Nanofysik, Nano-Science Center, med sit produkt "Nanoslim" (skal udtales på engelsk) i Venture Cup. Venture Cup er en tværfaglig konkurrence for studerende og forskere fra hele landet. Der er fokus på idéer, der i sidste ende kan føres ud i livet. Finalen finder sted den 31. maj, 2007, og her kæmper deltagerne om 200.000 kr. Men som Jeppe fremhæver: "Der er også masser af personlig udvikling at hente. Derfor vil jeg klart opfordre alle til at prøve sig selv af."

En fed idé

Jeppe Holm arbejder på at finde et stof, som kan indkapsle madens fedtstoffer tidligt i fordøjelsen. "Normalt nedbrydes fedtstofferne til mere simple molekyler, som optages gennem tarmvæggen", forklarer Jeppe. "Hvis man spiser Nanoslim-stoffet, får kroppen ikke lov til at bearbejde fedtet. Derved passerer fedtet blot, hvilket kan føre til vægttab. Nanoslim adskiller sig fra andre slankemidler ved at indkapsle fedtet, mens gængse slankemidler regulerer de kropslige processer", uddyber Jeppe Holm. 

 

Jeppe Holm

Mere end luftkasteller

Jeppe Holms idé er stadig på tegnebrættet, men de indledende skridt er taget. Under sit udvekslingsophold på University of California, Santa Barbara, eksperimenterede Jeppe Holm med at efterligne fedtets ophold i mavesækken. I en kunstig "mave" tilsatte han en prototype på Nanoslim og målte fedtindholdet. Han sammenlignede med en kontrol-"mave" uden Nanoslim og kunne konstatere, at fedtindholdet i "maven" med Nanoslim var mindre. Det tyder på, at det kan fungere i teorien.

Tiltrængt produkt?

Skulle Nanoslim inden længe stå på hylderne, er der en kundekreds. I mange vestlige lande er der i de sidste 20-30 år sket en fordobling af mennesker, der betegnes som fede. Betegnelsen fedme er graden værre end overvægt, Ved hjælp af Body Mass Index (BMI) er opsat helt faste definitioner for, hvornår en person kan betegnes som fed. Lige nu tilhører mere end hver 10. dansker denne gruppe. Men vi halter dog stadig efter amerikanerne, hvor hver fjerde lider af fedme. De helbredsmæssige konsekvenser bliver mere og mere tydelige at spore i samfundet, og aldrig har markedet været bedre for slankemidler.

Venture Cup

Kapløbet er i år opdelt i tre faser i månederne november, februar og maj. Først er det den gode idé, der er i højsædet, dernæst går man over til en markedsanalyse og i finalen er det ens forretningsplan, der skal tage kegler. Man behøver dog ikke at have alle svarene på forhånd i Venture Cup, da der løbende følger en masse kurser og workshops med om de forskellige aspekter.