1. februar 2013

Blodprøver uden blod

Medicinalkemi

Diabetespatienter skal jævnligt måle hvor meget sukker der er i deres blod og så bliver de tvunget til at prikke hul på huden. Nu skal en kemiker på Københavns Universitet udvikle et centralt element i et system der gør det muligt at måle blodsukkerniveauet uden at tage en blodprøve.

Kasper Lincke er forsker på Nano-Science Center under Kemisk Institut på Københavns Universitet. Her har han specialiseret sig i at udvikle eksotiske farvestoffer, der udsender lys, når man påvirker dem med lys. Det er en ekspertise, som Medtronic R&D Diabetes Danmark A/S kan bruge.

Virksomheden er verdensførende inden for medicoteknik, og de har allerede udviklet en metode, der kan finde og aflæse blodets sukker ved hjælp af et protein, der kan ”genkende” sukker. Proteinet skal udsende et signal, når det har fundet sukker, og derfor skal det bygges sammen med Linckes farvestof.

Blodprøver uden blod

Diabetikere er tvunget til løbende at måle blodsukkerniveauet for at kunne dosere deres insulin korrekt, men det er generende for dem at stikke sig. Derfor har Højteknologifonden støttet samarbejdet mellem Kemisk Institut og Medtronic med 3 mio DKK. Projektet skal bane vejen for en lille måler, der kan indsættes i patientens hud, så blodsukkeret automatisk bliver målt – og lykkes det, er det slut med at prikke i fingrene efter blod flere gange daglig.

Industri og universitet er idéelle samrabejdspartnere

Lektor Bo W. Laursen fra Københavns Universitet vil fungere som mentor for Kasper Lincke de tre år, projektet varer. Han ser frem til at kombinere universitetets forskning med Medtronics viden.

”Medtronic er den ideelle samarbejdspartner til dette projekt. De har masser af viden og knowhow i produktion og udvikling af diabetes-sensorer og har i næsten 30 år arbejdet på at udvikle og forbedre metoder til kontinuerlig insulintilførsel og måling af blodsukkerniveauet. Vi på Kemisk Instituts Nano-Science Center kan tilføre en masse intellektuel viden, og har den syntesekemiske baggrund til udvikling af nye og spændende farvestoffer,” siger Bo W. Laursen. Samarbejdet mellem Kemisk Institut og Medtronic skal foreløbig løbe over de kommende tre år.


Kontakt

Kasper Lincke
Postdoc, Kemisk Institut
Tlf. +45 353-20213
Mail: Lincke@chem.ku.dk

Jes Andersen
Kommunikationsmedarbejder, Kemisk Institut
Tlf: 2875 4281
Mail: jean@science.ku.dk

Emner