X-Ray and Neutron Science

Vores forskning er tæt knyttet til brugen af store forskningsfaciliteter til fremstilling af neutron- og røntgenstråling. Dette inkluderer den nye synchrotron-røntgenkilde MAX-IV og den kommende neutronkilde ESS, begge placeret i Lund (S). Med disse kilder, og vores tilsvarende laboratorieopstillinger, fx. via CXC, studerer vi en lang række hårde og bløde materialer.
Vores tværfaglige aktiviteter strækker sig fra studier af strukturen af polymerer, over dynamik af hydrogen i komplekse biofysiske systemer, til forståelsen af hvordan kvantemekanikken påvirker egenskaberne af materialer som magneter og superledere.
Vores arbejde kombinerer fremstilling af materialer, eksperimentelle studier med neutroner, røntgen, og andre teknikker, numeriske simulationer, og papir-og-blyant teori. Derudover bidrager vi med konstruktion af instrumenter og software til ESS og MAX-IV.

For yderligere information, se den engelske side. 

 

Forskningen i materialer er en del af et større internationalt samarbejde og omfatter både eksperimentelle og teoretiske metoder.

Bløde materialer

Vi undersøger strukturen af bløde materialer. Et eksempel er kunstige cellemembraner af lipider, et andet polymermaterialer, så som polymersmelter og geler, sammensat af lineære eller forgrenede polymerkæder.
Systemerne studeres med en kombination af røntgen- og neutronteknikker, rheologi og numeriske simuleringer. Vi har her specielt fokus på materialernes dynamik og “self-assembly”.
Vi har også stort fokus på studiet af dynamikken af hydrogen i specifikke polymerer, specielt dem som anvendes til tandfyldninger. Endvidere undersøger vi dynamikken af biologisk bundet vand i levende celler og proteiner.

Magnetisme og superledning

Vi studerer magnetiske materialer, især for at forstå hvilken rolle magnetisme spiller for egenskabene af funktionelle materialer.
Eksempler på dette er:
  1. En vigtig del af vores forskningsprogram handler om at undersøge rollen af magnetisme i de gådefulde høj-temperatur superledere, med en ambition om at forstå mekanismen bag superledning i disse materialer.
  2. “frustrerede” magneter, hvor de magnetiske momenter kan pege mange forskellige veje og energilandskabet derved bliver meget fladt og komplekst, hvilket igen kan føre til helt nye termodynamiske faser;

  3. mange-partikel kvantemekaniske korrelationer (“entanglement”) mellem magnetiske momenter.